kada promijeniti gume na automobilu

July 9, 2012 by Michael Drenckpohl   comments (0)

auto, auto gume, vulkanizer, ljetnje gume, zimske gume,

Jako je tesko napraviti pravi izbor kada su u pitanju gume. Mnogo je proizvodjaca koji nam nude gume raznih profila I raznog cjenovnog ranga. Sigurno ste bili u situaciji da se zapitate koliko novca odvojiti I kakve gume za koju sezonu odabrati. Mi vam donosimo nekoliko dobrih savjeta koji vam mogu biti od pomoci prilikom izbora auto guma.
Auto gume - Kako ih promijeniti

Evropska unija ima zakon o dubini sara auto guma. Po standardu Europske unije sara ne smije da ima dubinu manju od 1.6 mm. Kod nas je taj minimum 1 mm. Da bi pomogli vozacima da uoce da su automobilske gume potrosene kompanije unutar gazeceg sloja utiskuju indikator potrosenosti koji postaje ocit kada se trag istroŇ°i.

Nemojte se mnogo obazirati na zakone. Brojna ispitivanja su pokazala da je najbezbjednija guma od 3 mm, pa ako vam budzet to dopusta razmotrite da ih upravo tada promijenite.

Da biste izbjegli placanje velikih novcanih kazni obavezno se posvetite ovom problemu ozbiljno I zamiijenite gume kada za to dodje vrijeme. Nemojte si dopustiti luksuz da placate kazne koje su mnogo vece od troskova guma. Lako vam je zakljuciti sta je bolja opcija.
Koje auto-gume promijeniti? Da li sve ili samo jednu?

Ukoliko vam je potrosena samo jedna guma, I ne potpada pod zakonski ni bezbjedonosni minimum vrijeme je za promjenu guma svakako. Enormno je vazno da birate gume od istog proizvodjaca kao sto je guma u paru, Vjerovatno je to mnogo teza I mnogo skuplja opcija ali je veoma nuzna kako bi sve bilo uredu.

ISti slucaj je I kada imate problem sa dvije potrosene gume. Zamijenite ih obe u paru I opet vodite racuna o brzini indeksa, proporcijama I proizvodjacu. Bar dvije gume mozete uskladiti da budu odlicne na vasem autu, a time I bezbjednost voznje mnogo veca.

Smatrajte se sretnikom ukoliko su vam se potrosile sve 4 gume jednako jer onda o jednom trosku mozete uvijek da rijesite svoj problem I da uvijek imate bezbjedno auto sa ispravnim gumama. Smatrajte gume kao I vasu obucu. Ako vam je obuca iznosena I nikakva onda na prve znake kise propustace vodu I imacete mnogo problema. Slicno je I sa automobilima.

Kako znati odrediti odgovarajuce dimenzije I proporcije

Zavirite malo u gume svog ljubimca I dobicete odgovor jer na gumama sigurno pise koja je velicina I istu takvu obavezno nabavite.

Sva tezina vaseg vozila oslanja se na gume I zbog toga su one kljucni faktor kada je u pitanju stabilnost I bezbjednost. Ne mogu sve gume izdrazati isto I stoga imamo indeks opterecenja kao mjeru koja nam govori koliko nase gume mogu da izdrze.

Pored tezine tu je I jos jedan faktor. U pitanju je faktor brzine. Kada su u pitanju gume mjera kojom se ovaj faktor mjeri jeste indeks brzine. No time tesko da cete ikada morati biti optereceni jer ukoliko ne namjeravate da vozite preko 240 kilomentara na sat onda ce vase potrebe da zadovolje gume sa brzinskim indexom V..
O zimskim gumama informisite se na sajtu zimske gume